Insercoop organitza una jornada d’intercanvi de mobilitat d’una delegació italiana del projecte OPEN-GO 2015

La directora tècnica d’Insercoop, Francesca Maria Errico, i la tècnica d’Insercoop dins del programa Reincorpora, Lucía Botana, han coordinat i participat un intercanvi de mobilitat els dies 31 de gener, 1 i 2 de febrer per a 11 experts i professionals del camp de la Justícia italiana dins del projecte europeu OPEN-Go 2015.

La trobada ha consistit en diferents sessions formatives sobre la reinserció laboral a persones privades de llibertat i una visita als tallers del Centre Penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires. Els representants italians provenen de diferents institucions d’Itàlia, com l’associació per a la integració sociolaboral TECHNE, educadors de delegacions regionals de superintendents de presons (PRAP) o els serveis estatals per a la toxico-dependència (SerT).

La coordinadora de l’Àrea d’Inserció del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Mª Carmen Calderón, i la directora de formació i inserció del mateix centre, Paola Sancho, també han acompanyat el grup durant la visita i han assistit a les diferents formacions que han tingut lloc a les diferents oficines d’Insercoop. A les sessions també ha assistit la coordinadora del programa Reincorpora, Lourdes Dueñas.

L’objectiu de la trobada era posar en comú quines accions formatives i laborals per a persones privades de llibertat que es desenvolupen a Catalunya, quins serveis s’ofereixen i quines mancances tenen les polítiques corresponents. Una estructura que, segons els visitants italians, no existeix de manera regulada al seu país. L’intercanvi d’experiències ha suposat una oportunitat per reflexionar sobre les pròpies inclinacions i comportaments, vinculats als camps professionals, però també personals, culturals i lingüístic.

OPEN-Go 2015, projecte Erasmus+ originari d’Itàlia

A Itàlia, hi ha una manca de resposta integral al voltant de les polítiques sobre reinserció i atenció als joves i  col·lectius amb risc d’exclusió social. Això s’agreuja més en un país al voltant d’un 42’7% d’atur juvenil (segons dades del 2013), i on 1 de cada 4 joves no ha acabat els estudis, ni treballa ni rep una formació. A més, un 12’6% de la població italiana es troba al llindar de la pobresa i gairebé un 3% pateixen una situació de pobresa extrema.

L’OPEN-Go 2015 és un projecte Erasmus+ nascut a Itàlia, però d’escala europeu, que busca uniformar el posicionament global davant les mesures i polítiques d’inserció i tractament de la marginalitat i el col·lectiu juvenil al voltant d’un concepte: active inclusion.  El projecte contempla més visites a França i al Regne Unit, que ja van començar dos anys enrere, i s’emmarca dins dels objectius estratègics de l’Estratègia Europa 2020.